Víte, do čeho se vyplatí investovat peníze?

Téměř všichni Britové s výdělky nad jejich základními potřebami zvažují investování. Mnozí se však vzdávají myšlenky investovat své peníze navíc s vysvětlením, že nevědí, do čeho investovat malé částky. Bohužel i přes pozitivní ekonomickou situaci se stále cítíme chudí. Toto je nesprávný přístup, protože hotovost držená na ponožce nebo na bankovním účtu ztrácí svou hodnotu, ale pokud tyto peníze investujete, může to generovat velký zisk.

Existuje způsob, jak bezpečně investovat?

Existuje 100% bezpečný způsob, jak investovat peníze výhodně? Ne. I ty typy investic, které mají dobrou šanci generovat stálý a spolehlivý zisk, mohou také generovat ztráty způsobené vnějšími faktory. Tuto konkrétní situaci zažili Řekové, kteří pocítili důsledky bankrotu jejich národního hospodářství. Má nás ale tato skutečnost od investování odradit? Ne.

Investování je jako život, téměř nic nepřináší zisk bez našeho vlastního přispění. Trik je vědět, jaká rizika podstoupit a jak z tohoto rizika profitovat. Investiční trh nabízí jak relativně bezpečné investice, které jsou nezávislé na trendu, tak i vysoce riziková aktiva, která jsou závislá na stabilitě mezinárodní ekonomiky a situaci na trhu. To znamená, že investování téměř vždy zahrnuje určité riziko.

Jaké je riziko spojené s investováním?

Investiční riziko se liší v závislosti na zvolené investiční možnosti. Peněžní trh, neboli tzv. Forex, je považován za velmi rizikový. To je způsobeno pákovým mechanismem, který lze použít k investicím s velkým množstvím hotovosti. Bohužel špatná rozhodnutí mohou vést nejen ke ztrátě kapitálu, ale také ke vzniku dluhu.

Rizikové mohou být i kryptoměny. Teprve nedávno bylo každému, kdo se ptal, do čeho investovat velké částky, řečeno: do kryptoměn jako Bitcoin a altcoiny. Hodnota kryptoměn však může bleskově klesnout až o 90 %, což se ve skutečnosti odehrálo ne tak dávno.

Existují investice s mnohem nižší mírou rizika, jako jsou vklady nebo hotovostní fondy, které jsou nezávaznou metodou, jak vydělat určité procento z investované částky. Některé alternativní investice, jako je nákup zlatých mincí nebo slitků, jsou také považovány za velmi bezpečné. Jde však o dlouhodobé investice, které mohou trvat i desítky let.

Do čeho se vyplatí investovat peníze?

U investic je mnohem snazší říci, co se v minulosti vyplatilo, než do jakých položek nebo řešení by se v tuto chvíli mělo investovat. Můžete se však spolehnout na názory odborníků a vlastní preference.

Podíváme-li se na ekonomickou situaci, je snadné si uvědomit, že není vhodná doba pro investice do nejrozvinutějších společností na západních trzích. Velmi vyspělé země, zejména tzv. stará Evropská unie a USA, v současnosti zvyšují svůj potenciál velmi pomalým tempem. V tuto chvíli je dobré zajímat se o místní, české nebo alternativní trhy, například Turecko, nebo Čínu, Japonsko a jejich ekonomický potenciál.

Můžete také investovat do aktiv, která nejsou příliš závislá nebo zcela nezávislá na stavu globální ekonomiky, například do zlata, diamantů, kryptoměn nebo drahého alkoholu.

Příklady nejvýhodnějších investic

Kryptoměny jsou stále považovány za nejvýhodnější investici desetiletí. Někdo, kdo před pár lety investoval do Bitcoinu, se mohl stát milionářem s velmi malým kapitálem. V dnešní době nabízí mnoho druhů altcoinů možnost tuto situaci zopakovat.

Polskému akciovému trhu se daří v IT, zábavním a farmaceutickém sektoru. Typickým příkladem dobré burzovní investice je CD Projekt, známý především díky tvorbě světoznámé herní série o Zaklínači Geraltu z Rivie. Akcie CD Projektu již léta generují zisky a přinášejí investorům velmi dobré výnosy a vysoké dividendy.

Daří se i segmentu tzv. velmi alternativních investic. Vzácné mince, panenky nebo figurky, sady stavebních bloků, a dokonce i virtuální předměty – skiny zbraní ve hře Counter-Strike nebo klobouky Team Fortress 2 – to vše se prodává velmi dobře.

Do čeho byste tedy měli investovat? Bez ohledu na zvolenou formu investice se rozhodně vyplatí dívat se do budoucnosti a chovat se tak, aby vydělaný kapitál nesežrala inflace. Je spousta aktiv, do kterých se vyplatí vložit náš kapitál, ale definitivní odpověď na otázku, do čeho se vyplatí investovat, neexistuje a pravděpodobně nikdy nebude. Vše závisí na riziku, které investor přijme.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *