Jak investovat do akcií? Informace pro pokročilé investory

Kvalifikované investování na akciovém trhu je kombinací tří důležitých dovedností: snižování ztrát, diverzifikace investičního portfolia a pečlivý výběr předmětu vaší investice. I když se první dva kroky zdají poměrně jednoduché, výběr, do čeho investovat svůj kapitál, není tak jednoduchý.

Na co si dát pozor při nákupu akcií?

Hlavní zásadou každé investice je: levně nakupovat a draze prodávat. Když to vezmeme v úvahu, měli bychom kupovat levné akcie, které mají tendenci rychle stoupat. Podstatou celého procesu je správná rozhodnutí.

Při hledání zdrojů investic je třeba připomenout, že potenciál českých společností roste. Příkladem je index WIG, jehož hodnota za poslední rok vzrostla téměř o čtvrtinu. Ukazuje se tedy, že investice do českých společností může být velmi výnosná.

Před nákupem akcií však stále musíte zvážit vnější faktory, které mohou ovlivnit předvídatelné zisky. Nejdůležitější z nich je inflace, která na jedné straně může snížit investorův reálný příjem, na straně druhé však mírný růst míry inflace, který se předpokládá pro rok 2018, může vést k býčímu trhu. A to proto, že zvýšení inflace dělá z akcií mnohem lepší alternativu k „bezpečným“ bankovním vkladům, kde vaše peníze pouze ztrácejí svou hodnotu. Akcie může být ovlivněno i zvýšením úrokových sazeb, které se však neprojektuje na aktuální rok, ale až za dva roky.

Jaké jsou zásady výběru akcií?

Nejdůležitějším principem pokročilých investic do akcií je obratně předvídat nadcházející trendy. Můžete tak učinit na základě analýzy zisků a ztrát hospodaření společností v předchozích letech. Sledování kroků vybraných společností je nutné při investování svých prostředků do akcií. Pojďme si to vysvětlit na konkrétním příkladu.

Esotiq&Henderson působila v sektoru módy a spodního prádla až do července loňského roku, ale segmenty této skupiny byly z hlediska tržeb nevyrovnané. Přestože je Esotiq prosperující značkou spodního prádla, módní byznys společnosti nebyl na trhu dobře přijat. Proto od července loňského roku, kdy se Esotiq&Henderson rozhodl opustit módní byznys a soustředil se pouze na rozvoj své sítě spodního prádla, začaly akcie společnosti rychle růst. V období od září do října 2017 se jejich hodnota zvýšila o 50 %, čímž rok uzavřeli s nárůstem o 150 % oproti začátku srpna. Kdo tedy do společnosti investoval ihned poté, co se vzdala svého módního byznysu, který ji zatěžoval, měl šanci vydělat na akciích společnosti do čtyř měsíců 150 %.

Dalším příkladem je případ twittu na profilu Cyberpunk 2077, produkce CD Project SA, o kterém se díky prakticky neexistujícímu marketingu ví málo. Slogan „*píp*“ byl první informací o tomto projektu, která okamžitě vyvolala zamrzlé citace CD Project SA. Tento typ chování může být prognózou do budoucna, pokud jde o poměrně velký zájem o hru, která se nyní vyvíjí.

Jak vybrat akcie, které si zaslouží vaši pozornost?

Otázka tedy zní: Do čeho investovat? Nejlepší volbou je rozhodnout se pro akcie plynule expandujících sektorů. Zde jsou nějaké příklady:

IT průmysl vzkvétá již řadu let a rok 2018 se v tomto ohledu nebude nijak zvlášť lišit od předchozích let. To ale neznamená, že akcie každé společnosti v tomto sektoru raketově porostou. Klíčem je předvídat, které konkrétní společnosti se budou rozvíjet nejrychlejším tempem.

Na české burze má obrovský potenciál již zmíněný CD Project, pozice na pomezí technologie a zábavního průmyslu. Na mnoha seznamech je považována za nejslibnější společnost na českém akciovém trhu. Co se týče zahraničních burz, IT sektor v Číně neuvěřitelně rychle roste. Odborníci předpovídají jasný nárůst výdajů a potenciálních zisků tohoto odvětví v Říši středu.

Dobře vypadá i biotechnologický průmysl. Po mnoha letech chabých startů v Česku máme na domácím trhu perspektivní společnosti, jako je Celon Pharma, která v roce 2017 udělala obrovský skok. Hlavním důvodem byl kvalitní výzkum inovací v biotechnologickém a farmaceutickém sektoru.

Jakým akciím se tedy vyhnout?

Jakmile byly oznámeny zprávy o Brexitu, Spojené království se stalo zdrojem odlivu investorů. Je pravda, že britský trh je stále velmi robustní a má šanci se lokálně rozvíjet, ale mezinárodní transakce jsou bohužel stále sporné. Situaci zhoršuje nedostatek přesných ujednání mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií a neexistují přesné informace o tom, jaké důsledky by odchod z EU mohl mít.

Afrika se také stává velmi špatným místem pro investice. Tento kontinent vždy přitahoval nějaké investory, hlavně ty, kteří mají vizi mezery na afrických trzích. Rozvojové regiony Afriky jsou však ve skutečnosti velmi rizikovým trhem. Hlavním důvodem jsou problémy, jako je korupce, politická nestabilita a zanedbání infrastruktury. Uspěje pouze jedna z několika velkých investic v nestabilních afrických zemích. Většina bohužel klesne – často nepředvídatelným způsobem.

A jaké částky by měl člověk investovat do akcií?

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá – jakákoli částka, která je dostatečně vysoká, abyste o ni nepřišli kvůli rozpětí a účtované provizi.

Je třeba mít na paměti, že absolutně není vhodné investovat pouze do jedné společnosti a nechat na ní záviset veškerý svůj zisk. Kapitál by měl být rozdělen minimálně na tři pozice. Co se týče minimálního příspěvku, platí pravidlo, že by měl být dostatečně velký na to, aby provize byla účtována procentem a nikoli jako minimální částka, kterou často určuje makléř. Při provizi 0,5 % při minimálním poplatku 5 PLN je tedy vstupní částka 1 000 PLN. Pod touto částkou je provize vyšší než minimálních 0,5 % a v případě 500 PLN je již dvojnásobná. hodně, tj. 1 %.

Minimální částku je vhodné vynásobit počtem společností, do kterých chcete investovat, a poté připočíst další poplatky v závislosti na brokerovi. Obecně tedy bude bezpečná minimální částka pro začátek 5000 PLN, přidělená akciím tří různých společností. Úspěšná investice takového množství peněz s přihlédnutím k současné ekonomické situaci a skutečnosti, že peníze jsou investovány především do nejperspektivnějších českých společností, by měla generovat zisk na úrovni 150 % ročně s očekávanou mírou inflace 2,5-3,0 %. Investice do akcií tedy může být velmi výnosná pro obchodníka, který je dobře investován, zejména ve srovnání s vklady nebo dluhopisy.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *