Jako investor – víte, jak zůstat v bezpečí při obchodování s akciemi?

Investování na varšavské burze je jednou z nejzajímavějších metod investování v Česku. Je to také velmi pohodlná možnost, protože na burzu se dostanete přes internet, přes bankovní účet nebo u příslušného brokera. Jak ale bezpečně investovat na burze, aby vaše akce přinesla očekávané výsledky?

Nejprve si vysvětlíme, co je výměna

Burza je ve skutečnosti jakékoli místo, kde můžete nakupovat nebo prodávat určitou komoditu za předem stanovené ceny. Malé setkání na fyzickém místě, které mohou organizovat investoři, společnosti, a dokonce i fandové. Slovo burza lidově označuje varšavskou burzu, kde kromě akcií či dluhopisů nakoupíte zlato nebo cizí měny. Je to jediná taková burza u nás, která má dlouholetou tradici sahající až do první poloviny devatenáctého století, kdy bývala označována jako Merchant Exchange. Tato burza byla uzavřena po vypuknutí 2. světové války v roce 1939 a znovu otevřena až po politické transformaci, 12. dubna 1991. Česká burza je proto ve své moderní podobě relativně mladou institucí.

Pojďme se tedy podívat, jak burza funguje

Pokud chcete vědět, jak burza funguje, stojí za to zdůraznit, že je to místo, kde můžete zadávat příkazy k nákupu nebo prodeji. Obrovská oblast, kde obvykle nejsou problémy s likviditou, pokud je navrhovaná cena v mezích kotací.

Všechny formy obchodování jsou prováděny automatizovaným a elektronickým způsobem, což znamená, že obchodník nemá žádnou fyzickou kopii svých aktiv. Vše je evidováno v podobě údajů na investičním účtu, v bance, obchodníkovi s cennými papíry nebo u brokera.

Musíte si také pamatovat, že provizi za každou transakci účtuje makléř. To je velmi důležitý aspekt obchodování, protože konečný úspěch nebo neúspěch obchodníka často závisí na výši účtované provize.

A jaká jsou rizika spojená s investováním na burze?

Největším rizikem spojeným s investováním na akciovém trhu je, že hodnota nakupovaných aktiv může výrazně klesnout a obchodník tak přijde o lví podíl na investovaném kapitálu. To je investiční riziko, které je vlastní všem operacím na burze. Abyste tato rizika minimalizovali, musíte se rozhodnout pro transakce s nízkým rizikem a nastavit limit určující, kdy by mělo být aktivum, jehož hodnota klesá, znovu prodáno. Ztráta hodnoty může dosáhnout 7-15% ve srovnání s hodnotou při nákupu.

Další typ rizika je spojen s provizí, kterou si každý makléř účtuje. Je třeba si uvědomit, že bez asistence třetí strany nezískáte přístup na burzu. Vysoká provize zabije zisk každého obchodníka, který má v úmyslu provádět časté transakce, protože většina brokerů účtuje provizi za každou jednotlivou transakci.

Co se tedy týče investování na burze, největší riziko představuje neopatrnost obchodníka a také nedostatek znalostí a praxe. Plánování by mělo začít ještě dříve, než získáte přístup na burzu – porovnáním provizí účtovaných různými makléři. Nízké ztráty, když začnete, jsou prvním krokem k velkým ziskům na akciovém trhu.

Riziko představuje také nedostatečná příprava a žádné náležité znalosti o investování. Finanční nástroje jsou ovlivněny určitými faktory – vnitřními, lokálními a geopolitickými. Abyste mohli dobře investovat, musíte provést slibnou transakci – nebo jinými slovy mít logickou strategii podloženou vašimi zkušenostmi a vlastní analýzou.

Pozor při investování aneb jak bezpečně investovat na burze?

Investování je složitý proces, takže byste měli začít tím, že se naučíte investovat. Vyplatí se investovat takové částky, aby provize nesežrala zisk (v případě makléřů, kteří mají fixní provize, např. 5 PLN za transakci) nebo nezpůsobila obrovské ztráty v rozpočtu investora.

Teprve po počáteční fázi učení a získávání zkušeností můžete skutečně začít investovat na akciovém trhu. Proces učení by měl zahrnovat nejen praxi, ale i teorii. Zprávy nebo znalecké posudky jsou velmi užitečné, když děláte své první kroky jako obchodník na burze.

Nezapomeňte také neinvestovat pouze do jednoho aktiva, ale rozložit prostředky na několik menších. Optimální počet je pět, protože pak můžete mít solidní zajištění rozložením rizika a zároveň je počet simultánních obchodů tak malý, že obchodník je schopen sledovat všechny změny. Tímto způsobem můžete minimalizovat riziko ztráty.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *