Jak bezpečně investovat do investičních fondů: analýza

S tím, jak Češi bohatnou a jejich úspory rostou, stále více lidí hledá bezpečný způsob uložení peněz. Špičkové investiční fondy jsou jednou z nejoblíbenějších forem investování, která se jeví atraktivní díky solidní právní úpravě a transparentnosti. Tato transparentnost je bohužel často iluzorní.

Co byste měli vzít v úvahu při výběru investičních fondů

Nejprve byste si měli být vědomi úrovně rizika. Vzhledem k jejich samotné povaze mohou fondy zahrnovat investice s různou úrovní rizika ztráty. Je na investorovi, jak velké riziko chce podstoupit.

Měli byste se vyhnout fondům, které poskytují nejasné informace o investičním riziku. Dávejte si pozor zejména na fondy, které tvrdí, že jsou 100% bezpečné, a zároveň slibují, že vám umožní znásobit vaše aktiva. K takovým příležitostem téměř nikdy nedochází a každá zázračná šance na zisk se s největší pravděpodobností ukáže jako pokus o podvod, ve kterém prohrají všichni účastníci fondu.

Existují také fondy založené lidmi, kteří nevědí nic o trzích, na kterých se snaží investovat. A co je horší, často jim chybí znalosti i o obchodování s investičními fondy. Tyto fondy jsou založeny na chybných analýzách a často také na emocemi zatíženém přístupu k aktivům, která jsou silně spjata s geopolitikou (např. fond počítající s rozpadem Evropské unie, který založil odpůrce této instituce). Předpoklady založené na emocích jsou téměř vždy špatnou volbou při investování, a to i v případě fondů.

Jak tedy bezpečně investovat do fondů?

Primárním pravidlem, které byste měli při investování dodržovat, je seznámit se s odvětvím, do kterého chcete investovat. Jinými slovy, neměli byste se spoléhat na to, co říkají tvůrci fondů – o své nabídce budou mluvit jen velmi pozitivně. I investiční fondy s nejhoršími prognózami, které investoři s jakoukoli zkušeností považují od začátku za odsouzené k neúspěchu, byly inzerovány jako inovativní, bezpečné a jistě přinesou nesmírný zisk.

Také byste se neměli příliš spoléhat na zisky získané fondy v minulosti. V mnoha případech je totiž fond, který během jednoho roku až tří let získal na hodnotě 30 %, dobrou investicí do budoucna. Nicméně definujícím rysem trendu je, že v určitém bodě dosáhne vrcholu a stane se obráceným; proto je období těsně před vrcholem nejhorším možným časem pro nákup podílových listů fondu.

Několik příkladů doporučených investic v roce 2018

zahraniční akciové fondy velmi dobrý. To však platilo pouze pro rozvíjející se evropské nebo americké společnosti z technologického nebo biotechnologického sektoru. Rekord vytvořil Quercus Global Growth, poměrně nový fond, který je založen na akciích různých biotechnologických společností z Evropy. Obecně platí, že většina podfondů Quercus velmi dobře odpovídala prognózám trendu – velmi úspěšný byl také fond založený na akciích tureckých společností (Quercus Turkey), stejně jako Quercus lev., fond s pákovým efektem založený na indexu WIG20.

Celkově je ale vidět, že rok 2017 byl rokem, ve kterém dominovaly fondy obsahující akcie společností z vyspělých zemí západní Evropy a ze Spojených států. Prakticky každý investiční fond působící v této oblasti generoval uspokojivou návratnost investic.

Několik příkladů doporučených investic v roce 2018

Protože již víme, do kterých fondů se vyplatí investovat, musíme se naučit, kterým je lepší se vyhnout. Fondy peněžního trhu jsou nejrizikovější a nejčastěji utrpí ztráty. Bez ohledu na způsob investování, a to jak u fondů, tak u individuálních investorů, je to právě devizový trh, který utrpí největší procento ztrát – až 85 %.

Rok 2017 přinesl také ztráty ve fondech, které prostě měly nesprávné prognózy. Nejznámější z nich je „Eurogeddon“: fond založený na předpokladu, že se eurozóna rozpadne. Fond měl vydělat na očekávaném poklesu hodnoty evropské měny. Po letech soustavného zmenšování kapitálu Eurogeddonu byl fond v polovině roku 2017 definitivně rozpuštěn. Další fond, vycházející z podobně rizikového předpokladu, že ceny akcií největších společností kotovaných na varšavské burze (podle indexu WIG20) klesnou, také utrpěl ztrátu, což není překvapivé.

Co se týče méně zjevných selhání, loňský rok nebyl pro komoditní trh příznivý. Fondy založené na komoditách byly těmi, které utrpěly největší ztráty na hodnotě. Rok 2017 také nebyl příznivý pro investice do společností se sídlem v Africe. Ze všech akcií zahraničních společností utrpěly rekordně vysoké ztráty na rozdíl od téměř celého světa právě africké.

Investiční fondy jsou jistě atraktivní formou investování kapitálu. Jejich největší výhodou je vysoká dostupnost a možnost výběru fondu, který plně odpovídá predikci investora. Právní transparentnost je také tím, co přitahuje lidi, kteří dosud žádnou investici neřešili. Fondy samozřejmě mohou investorům umožnit vydělávat solidní zisky, ale také mohou generovat obrovské ztráty. V tomto ohledu se tato forma investice neliší od jiných forem. Proto je dobré vědět, jak do fondů bezpečně investovat a jaká pravidla dodržovat, abyste o úspory nepřišli.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *