Vyplatí se vědět, do jakých akcií na burze investovat?

Akciové investice začaly v poslední době přitahovat stále větší zájem. Již více než dva roky je patrný trend odklonu Britů od investování do vkladů k investicím na burze. Zajímavé je, že odborníci zastávají názor, že tento trend bude jen sílit. Je to dáno zřetelným poklesem důvěry v málo rizikové formy investování svých úspor, což je zase spojeno se zrychlující se inflací. Za současných okolností se investoři stále více zajímají o akcie a chtějí se dozvědět, jak burza funguje.

Výhledové akcie, tj. které akcie?

Dobrou zprávou je, že akcie velkých britských společností hledí dopředu a s největší pravděpodobností v budoucnu porostou na hodnotě. Index FTSE vzrostl o 23 % jen za poslední rok, a to především díky tuzemským IT a biotechnologickým společnostem.

Ale co jsou to akcie zaměřené na budoucnost? Zjednodušeně řečeno se jedná o akcie, které slibují dobrý výnos v nadcházejícím roce. Leden je vždy vhodná doba pro investice do akcií, protože v tomto období je nejjednodušší sledovat vývoj různých společností v předchozím roce, kvůli vydávání průběžných výročních zpráv.

Jak tedy můžeme rozpoznat tyto perspektivní akcie, do kterých bychom měli investovat? Nejdůležitější je rozpoznat potenciál společnosti, jejíž akcie hodláme koupit. Společnosti můžeme rozdělit do dvou kategorií:

  1. rovnoměrný vývoj – společnost se v předchozím roce stabilně rozvíjela a s největší pravděpodobností bude v tomto trendu pokračovat;
  2. náhlý vzestupný trend – společnost byla v minulosti velmi stabilní z hlediska tržeb a růstu; vzhledem k současným okolnostem (získání nového segmentu trhu, vstup nové značky, opuštění nerentabilního sektoru, nový kontrakt) má však do budoucna dobré vyhlídky.

Akcie třídy B lze v zásadě považovat za rizikovější, ale také více prozíravé, zatímco akcie třídy A jsou bezpečnější a stabilnější, ale přinášejí potenciálně menší zisk.

Charakteristika akcií zaměřených na budoucnost

Nejlepší je charakterizovat akcie zaměřené na budoucnost tím, že definujeme, co nejsou. Výhledově dobré akcie nenabízí společnost, která:

  1. má velký dluh, protože dluhy jsou varovným signálem pro všechny typy investic. Rostoucí dluh je prvním krokem ke krachu společnosti. Navíc je pravděpodobné, že zadlužená, zkrachovalá společnost nebude solventní vůči svým akcionářům;
  2. vyplácí akcionářům dividendy, které jsou výrazně vyšší než zisky, cožje další forma zadlužení. Společnost vydává akcie s vysokým ziskem pro své akcionáře, čímž je povzbuzuje k investicím do akcií, aby prostředky z jejich prodeje mohli pokračovat ve své činnosti. Je pravděpodobné, že se taková společnost díky vloženému kapitálu akcionářů odrazí, ale většinou je opak pravdou – peníze získané z akcií jen o chvíli prodlouží chod společnosti a společnost je v proces kolapsu;
  3. vydává akcie velmi často, protože jde o další způsob získávání dodatečného kapitálu, který využívají především neziskové společnosti. Více akcií znamená nižší cenu, protože zisky musí být rozděleny více akcionářům.

Nyní víme, které akcie nejsou výhledové, znamená to, že všechny ostatní slibují větší výnos? Ano i ne.

Jak rozpoznat akcie zaměřené na budoucnost?

Nejjednodušší způsob, jak analyzovat potenciál akcií, je použít nástroj, jako je třídič akcií. Nástroj umožňuje analyzovat data mnoha společností současně a vybrat ty, které se nejvíce zaměřují na budoucnost. Screener akcií je ve své základní podobě bezplatný nástroj poskytovaný společností Google, který umožňuje přístup k mnoha burzám najednou.

Zde jsou některé poměry, které by nás měly zajímat:

  1. Návratnost vlastního kapitálu (5 let průměr) (%);
  2. Návratnost vlastního kapitálu (poslední rok) (%);
  3. LT dluh/vlastní kapitál (poslední rok) (%);
  4. 5let tempo růstu čistého příjmu;
  5. 5leté tempo růstu čistého zisku.

Pokud chceme investovat pouze do britských společností, měli bychom nejprve zúžit vyhledávání na londýnskou burzu. S jednotlivými dávkami bychom se pak měli zabývat, jednu po druhé.

První dva představují rentabilitu vlastního kapitálu, tj. kolik společnost vydělala v porovnání s kapitálem, který držela za posledních pět let (5letý průměr) nebo poslední rok (poslední rok). Například hodnota 20 % znamená, že společnost vydělala 20 000 GBP za každých 100 000 GBP drženého kapitálu. Ukazatel tak eliminuje ztrátové společnosti nebo ty, které nedosahují dostatečného zisku.

z našeho seznamu vyloučil předlužené společnosti. Dluh úspěšné společnosti pravděpodobně nepřesáhne čtvrtinu jejího kapitálu. Pro jistotu však lze nastavit hodnotu 15-20 %.

Poslední dva ukazatele představují zisky za posledních pět let (před a po zdanění). Po zúžení našeho vyhledávání bude výsledkem seznam prosperujících společností, které pravděpodobně vydají perspektivní akcie.

Do jakých akcií bychom měli investovat?

Po zúžení počtu společností by mělo být vybráno tři až pět nejslibnějších pozic, abychom diverzifikovali naše portfolio. Nejlepší je vyhledat společnost, která prochází úpravou zásob, to znamená, že zásoby procházejí korekcemi. Úprava by však neměla přesáhnout 20 % poklesu hodnoty; jinak mluvíme o obrácení trendu.

Je dobré věnovat pozornost názorům odborníků, kteří často nejen uvádějí odvětví, do kterých se vyplatí investovat (letos jsou to finance, IT a biotechnologie), ale také předpovídají vývoj konkrétních firem. Rozhodnutí investovat do akcií začínajícího investora by mělo být diktováno z 80 % znaleckými posudky a z 20 % jeho vlastními analýzami, u zkušeného investora je tomu přesně naopak.

Akcie na příkladu Česka a zahraničí

CD Projekt, velmi dynamicky rostoucí herní vývojář a dosud jediná polská společnost vyrábějící a exportující AAA+ hry, je v posledních měsících akcionářem favorit. Očekává se také oživení W. Kruka, jehož akcie v posledních měsících klesají; vzhledem k rychlému vzestupnému trendu v posledních letech je však celkový trend vzestupný a nabízí příležitost pro dobrou investici. Stejně dobře vypadají prognózy společnosti Awbud ze stavebního sektoru. Navýšení ceny akcií má v tomto případě svůj zdroj v účasti společnosti ve velkém množství výběrových řízení. Trend pro Awbud bude s největší pravděpodobností nadále zesilovat.

Pokud jde o zahraniční společnosti, oblíbené jsou společnosti z Dálného východu. Čínská společnost Alibaba (vlastník oblíbené platformy AliExpress a její místní protějšek Taobao) eviduje již léta neuvěřitelné zisky. Podobně jako EIZO Corp, japonský výrobce počítačových monitorů, který působí na tokijské burze. Díky pokračujícím investicím do hardwaru se východoasijské společnosti vyhnuly kolapsu počítačového trhu, který postihl evropské a severoamerické společnosti v druhé polovině 21. století, a nyní jsou prosperujícími konkurenty západních značek.

I když neexistuje jednoznačná odpověď na to, jak investovat do akcií, držet se pár základních pravidel bude jistě rozumným řešením pro každého začínajícího investora. Základní dovedností je především naše schopnost rozlišit na budoucnost orientované a perspektivní společnosti od těch, které nejsou hodné naší pozornosti. Právě schopnost vybrat ty správné akcie může některým šťastným investorům generovat až desetinásobek ročního příjmu. Akcie se tak stávají dalším důležitým prvkem při odpovědi na otázku – do čeho investovat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *