Zlatá investice? Jak investovat do zlata

Zlato je ušlechtilý kov s výjimečnou pověstí. Lidstvo ve své historii zažilo několik menších či větších zlatých horeček, během kterých obyčejní lidé, vedeni sny o obrovském jmění, opouštěli své domovy, aby hledali zlato.

Co je tedy zlato?

Zlato bylo pro ekonomiku vždy nesmírně důležité, protože na něm byla po stovky let založena hodnota peněz. V mnoha kulturách, včetně té evropské, sloužilo zlato jako platební prostředek, takže hodnota vyražené mince závisela na množství rudy, kterou obsahovala. Do 70. let 20. století bylo zlato v USA stále široce uznávanou měnou a dodnes je hodnota papírových peněz zajištěna zásobami zlata v centrálních bankách.

Takový velký význam pro ekonomiku byl spojen s jedinečnými vlastnostmi zlata: jeho nefalšovatelností, vzácností a trvanlivostí. Zlato je fyzicky i ekonomicky velmi stabilní, a proto poskytuje dobrou referenci pro další ekonomicky zranitelnější platební prostředky, jako je papír a elektronická měna.

Jak investovat do zlata?

Investice do surovin je obvykle založena na nákupu a prodeji. Stejně tak je to se zlatem, které se prodává v tzv. bullion coinech a v cihlách. Mince jsou kompaktnější, levnější a snáze se prodávají později, ale s vyšší ziskovou marží pro prodejce. Slitky jsou větší, dražší a obtížněji se vyplácejí, ale marže je obvykle nižší než u coinů. Dobrou zprávou je, že v Česku je investiční zlato osvobozeno od DPH.

Pokud se podnikatel nebo investor rozhodne investovat do zlata, většinou si chce nakoupené slitky či mince ponechat u sebe. Neboť zlato je velmi dobrou pojistkou v případě krize nebo války, protože i vážné ekonomické turbulence mají na tuto rudu relativně malý dopad.

A kam investovat do zlata?

Zlato prodává Český mincovna, soukromé společnosti nebo jednotliví podnikatelé, kteří vědí, jak investovat do surovin, včetně zlata.

Mincovna je dobrým a bezpečným místem pro nákup zlata v mincích nebo slitcích.

Při výběru takového řešení má investor jistotu, že nakupuje slitky z prověřeného zdroje.

Soukromé společnosti obchodující se zlatem však mohou požadovat nižší ziskovou marži než mincovna, a navíc nabízet možnost skladování zlata nebo investiční poradenství. Jejich nevýhodou je vyšší riziko ve srovnání s nákupem zlata z mincovny, přesto je lze minimalizovat kontrolou názorů a výběrem prověřeného obchodníka.

Soukromé osoby jsou nejméně bezpečnou možností, s největší pravděpodobností narazí na podvodníka. Na druhou stranu však není běžné masové padělání zlata, které je většinou velmi snadno odhalitelné a zkušený investor rozezná čisté zlato od oblíbeného padělku na bázi titanové slitiny pouze poslechem zvuku, na který hází mince. Zatímco v minulosti bylo možné z padělaného zlata udělat velký kriminální byznys, v současnosti se stal kvůli velké šanci na dopadení zcela nerentabilním.

Je však bezpečné investovat do zlata?

Investice do surovin je v zásadě jednou z nejbezpečnějších forem investice. Všechna rizika spojená se zlatem ani tak nezahrnují investiční riziko, jako spíše možnost krádeže (při domácím skladování zlata) nebo nákupu padělaných mincí, s přídavkem titanu, v mnohem menší hodnotě.

V Česku se ale podvodníkům nevyplácí padělat zlato ve velkém – mnohem jednodušší a obtížněji odhalitelný je podvod využívající osvobození investičního zlata od DPH (zatímco DPH u zlatých šperků je stále 23 %). K hromadnému padělání zlatých mincí spíše nedochází.

Samotné riziko ztráty velké části kapitálu prakticky neexistuje, protože, jak již bylo zmíněno, zlato je ze své podstaty stabilní a rozhodně neztratí žádnou výraznější hodnotu. Za posledních patnáct let se cena zlata pravidelně zvyšovala a nyní má unce zlata více než dvojnásobnou hodnotu než před deseti lety.

Zlato je považováno za velmi dobré a stabilní aktivum. Něco, do čeho se vyplatí investovat peníze. Zlato v průběhu let získává na hodnotě, je velmi mobilní a můžete si ho sami uložit. To z něj dělá skvělou ochranu v případě neočekávané krize. Na druhou stranu však určitě existují investice, které díky své nestabilitě mohou přinést větší zisk za mnohem kratší dobu.

Proto lze zlato bezpečně akumulovat jako zásobu na důchod nebo kapitál pro děti. Na druhou stranu, kdo chce v krátké době hodně vydělat, měl by raději hledat jiný druh investice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *