Kam investovat do zlata?

Investice do zlata je jednou z prvních investičních metod známých v historii lidstva. Zlato bylo po tisíciletí měnou, která se směňovala přímo za komodity. A přestože se tento kov jako peníze dlouho nepoužívá, investice do zlata se stále vyplatí.

Zlato jako investice – Charakteristika

Investice do zlata spadá do širší kategorie investic do surovin. Surovinou je jakákoliv látka určená k dalšímu zpracování v průmyslu, která ji činí ekonomicky cennou. Zlato, stejně jako mnoho jiných surovin, je neobnovitelné. Na rozdíl od jiných materiálů však jeho průmyslové využití není tak běžné. Většina zlatých zásob na Zemi slouží jako zástava pro centrální banky a vlády nebo jako investiční aktiva. To je způsobeno výše zmíněnou historickou korelací zlata a měny. Na rozdíl od stříbra se zlato v těžkém strojírenství příliš nevyužívá, takže konstantní podíl této suroviny koluje po stovky let, aby zajistil bohatství po sobě jdoucích generací investorů.

Výhody investování do zlata

Velkou výhodou investice do zlata je možnost investovat své úspory do snadno skladného a relativně lehkého fyzického majetku. To znamená, že investováním do zlata se podnikatel stává prakticky nezávislým na bankách (protože jeho majetek není veden na účtu), dalších finančních zprostředkovatelích nebo i globálních ekonomikách. Na rozdíl od mnoha jiných aktiv cena zlata v případě ekonomické krize neklesá. Hodnota zlata také nepřetržitě roste již třicet let, což jej předurčuje k dlouhodobým investicím.

Odborníci předpovídají, že ceny zlata budou nadále pomalu, ale postupně růst, bez ohledu na možné politické nebo ekonomické otřesy. V roce 2050 má cena libry zlata překonat současný historický rekord, za předpokladu, že tento stabilní růst bude pokračovat po desetiletí. Zatím nic nenasvědčuje opaku – pozici zlata neoslabila ani ekonomická krize z roku 2008, ani politická krize z roku 2014.

Kam investovat do zlata?

Kam investovat do surovin? Nejčastěji jej koupíte v mincovně prodávající investiční zlato ve formě slitků nebo mincí. Investice do barů je výhodnější, protože snižuje marži pro brokera a samotný bar je méně likvidním aktivem než coin.

Většina investorů volí nákup zlatých mincí. Existují dvě tendence investování do zlatých mincí. Podle prvního byste měli kupovat ty nejběžnější coiny, které se v budoucnu budou nejsnáze prodávat. Ten druhý však tvrdí, že vzácné mince je lepší kupovat kvůli jejich numismatické hodnotě. Jejich prodej však může být problém.

Kromě mincoven lze mince a slitky zakoupit u soukromých zprostředkovatelů, kteří často nabízejí mnohem širší výběr než velké české mincovny. Marže se však obvykle ukazuje jako odpovídající vyšší.

Na co si dát pozor při investování do zlata?

Při investování do zlata byste měli být maximálně opatrní. Padělání zlata je stále méně běžné, ale stále existuje. Při nákupu této rudy z nespolehlivého zdroje můžete narazit na padělky obsahující např. slitinu titanu.

Padělané zlato lze nalézt v zastavárnách nebo na internetových aukcích, proto si před každým nákupem ověřte, zda je místo, kde chcete do zlata investovat, důvěryhodné.

Odpovědí na tuto otázku je Česká mincovna a další certifikovaní zprostředkovatelé. Měli byste také zvážit, kde chcete zlato uložit. Bankovní skříňky jsou bezpečné, ale je s nimi spojeno placení poplatků, což může někdy učinit investici zcela zbytečnou. Na druhou stranu, když budete mít zlato doma, ujistěte se, že je řádně zajištěno. Mince je dobré zakopat na zahradě, na určeném místě, které znáte jen vy. Takto se cennosti ukrývaly stovky let a zatím je tato jednoduchá metoda překvapivě účinná.

Zlato je dobrá investice na roky. Průměrný investor si ho nechává deset, dokonce i dvě, než ho prodá, ale tak dlouhé čekání se může výrazně vyplatit. Investice do zlata se vzhledem ke své stabilní povaze doporučují těm, kteří si spoří na důchod, dědictví pro děti nebo jakýkoli cíl, kterého hodlají dosáhnout až za tucet či dokonce několik desítek let. Odborníci nepředpokládají pokles cen zlata v dlouhodobém horizontu – naopak, do roku 2050 se očekává jeho zhodnocení až čtyřnásobně.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *