Jak investovat do investičních fondů?

O investičních fondech se většinou uvažuje v souvislosti s investováním peněz na budoucí důchod nebo vzdělání svých dětí. Nahlížení na tento druh investování jako na alternativu individuálního penzijního fondu je běžné zejména u generace současných čtyřicátníků. Jak ale začít takto investovat?

Investiční fond – co to je?

Investiční fond je způsob, jak investovat kolektivně. Jinými slovy, účastníci alokují svůj kapitál do určitého aktiva a předpovídají nárůst jeho hodnoty v budoucnu. Tento druh investic je v mnoha ohledech velmi podobný individuálnímu investování; v závislosti na povaze investice mohou být fondy více či méně rizikové, delší nebo kratší.

Proč si tedy investoři vybírají fondy, místo aby svůj kapitál znásobili sami? Investiční fond vám především dává možnost investovat do aktiva, které je dražší, než jaké si může dovolit jeden podnikatel. Velký kapitál je vždy výhodou, protože dává více investičních možností. Také tato forma investování je považována za jednu z nejflexibilnějších; většinu fondů lze kdykoliv spojit a následně investiční celky také volně prodávat.

Investiční fondy by díky svým silným regulatorním vlastnostem neměly mít žádné skryté náklady a veškeré informace o provizních a manipulačních poplatcích jsou obvykle poskytovány transparentně – i pro někoho, kdo své úspory nikdy neinvestoval.

Jaké je kritérium investiční oblasti investičních fondů?

Každý fond má specifikované kritérium investiční oblasti. Neznamená to nic víc, nic méně než druh trhu, do kterého fond plánuje investovat.

Existují tedy fondy, jejichž investiční oblastí jsou např. akcie zahraničních společností. Další fondy mohou být založeny na nemovitostech nebo surovinách a drahých kovech. Existují fondy, které působí na alternativních trzích.

Jak můžete posoudit z výše uvedených příkladů, investiční oblasti mohou být velmi široké a mohou se lišit v závislosti na zvoleném fondu. Asi není nutné zdůrazňovat, že investice do nemovitostí se výrazně liší od alokace vlastního kapitálu na devizovém trhu. Jinými slovy, souhrnný pojem „investiční fond“ informuje pouze o způsobu investování (kolektivní alokaci kapitálu); neuvádí žádné informace o typu investice.

Vzhledem k tomu, že je plošné kritérium tak široké, a pak je tu také otázka trvání a cíle fondu, lze s jistotou říci, že neexistují dva stejné investiční fondy a riziko spojené s investováním se výrazně liší v závislosti na strategii. vybráno. Existují stabilní fondy, které mají zajistit vlastní kapitál; a existují agresivní fondy, které představují riziko, ale nabízejí až +35% návratnost investice ročně.

Metody určující návratnost investice z fondů

Pro výpočet návratnosti investice z investičních fondů se používá alespoň několik metod. Nejoblíbenější je však metoda benchmarku. Spočívá v porovnání výsledků se schématem, které je obvykle definováno v prohlášení fondu. Podle této metody mění definované účastnické jednotky svou hodnotu v čase. Tyto jednotky může investor prodat poté, co jejich hodnota vzroste.

Mezi další metody patří srovnání s externím schématem (může to být např. zadaný index) nebo čas od času příjem dividendy; na celkovém zisku nebo části zisku realizovaného fondem v daném období.

Jak investovat do investičních fondů – pravidla investování

Jako v případě většiny forem investování je dobré dodržovat diverzifikaci kapitálu. Rozdělení kapitálu mezi několik různých fondů také minimalizuje riziko spojené s investováním.

Před investováním do fondu byste si také měli definovat svůj investiční cíl (zajištění kapitálu, znásobení kapitálu), dobu trvání investice, a hlavně únosnou míru investičního rizika. Pokud investujete do finančních prostředků online, možná budete muset pokrýt dodatečné náklady související s provizí nebo manipulačními poplatky pro agenta (obvykle banku nebo makléřskou společnost). Také je třeba je vzít v úvahu při hledání optimálního investičního fondu.

Myšlenka investičních fondů

Jak již bylo zmíněno, hlavní myšlenkou investičních fondů je vytvoření společného kapitálu, který se skládá z vkladů mnoha účastníků. Takové řešení pomáhá investovat na trzích, které by byly nedostupné pro jednotlivce, kteří nemají k dispozici dostatek peněz na nákup nemovitosti, velkého množství surovin nebo akcií dané zahraniční společnosti. Jinými slovy, investiční fond nabízí více investičních příležitostí. V mnoha případech může také zajistit určitou část majetku daného subjektu (např. podniku), aby nedocházelo k dlouhodobé ztrátě části kapitálu např. z důvodu inflace.

Investiční fondy jsou dobrým řešením pro ty podnikatele a investory, kteří chtějí zkusit štěstí na trzích, které vyžadují velký kapitál na vstupu. Méně rizikové fondy jsou také transparentnějším a méně náročným způsobem investování pro lidi, kteří si chtějí zajistit část svých zdrojů.

V širším kontextu je těžké jednoznačně říci, zda jsou fondy lepším nebo horším řešením než individuální investice. Méně rizikové fondy jsou však rozhodně dobrým místem, kde začít pro někoho, kdo s investováním nikdy neměl nic společného.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *