Kam investovat do stříbra?

Stříbro bylo v posledních letech investory podceňováno, zejména po ekonomické krizi v roce 2008, kdy začalo odepisovat. To se ale podle expertů může brzy změnit, a to především kvůli prognóze rostoucí spotřeby v průmyslu. Obecně se má za to, že investoři, kteří se rozhodnou koupit tento kov, by měli vzít v úvahu jeho průmyslový potenciál v nadcházejících letech.

Stříbro jako investice – Charakteristika

Stříbro je surovina a bílošedý kov. Historicky byla používána jako měna, i když byste měli mít na paměti, že její hodnota nikdy nedosáhla zlata.

V dnešní době má čisté investiční zlato 80krát vyšší hodnotu než stříbro. Taková disproporce vyplývá z důležitosti zlata jako investičního nástroje – je mnohem populárnější, považováno za bezpečné útočiště a investoři mnohem ochotněji nakupují. Investice do stříbra je považována za rizikovou, a tak od poslední světové ekonomické krize není stříbro mezi podnikateli příliš oblíbené.

Výhody investování do stříbra

Stříbro má však řadu vlastností, které jej odlišují od ostatních surovin. Na rozdíl od zlata je šedá ruda široce používána v průmyslu.

Většina spotřební elektroniky obsahuje stříbro. Mobilní telefon má téměř jeden gram stříbra, počítač – několik gramů a auto – tucet gramů. To znamená, že množství tohoto kovu se postupně snižuje, protože stříbro se z použité elektroniky recykluje jen zřídka.

Přestože se tendence plýtvat neobnovitelnými zdroji zdá znepokojující, je také výhodou pro ty, kteří hodlají do stříbra investovat. Vyčerpání zdrojů může mít za následek vyšší ceny. Měli byste však pamatovat na to, že pokud má stříbro zdražit, stane se tak postupně, během několika let.

Kam investovat do stříbra?

Nejlepší je koupit stříbro v mincovnách. V současné době většina z nich nabízí široký výběr mincí a stříbrných slitků, které mají kromě rudné hodnoty často i hodnotu numismatickou. Malé dávky některých mincí způsobují, že jejich ceny jsou někdy vyšší než u jiných. Vyplatí se však při investování do stříbra řídit numismatikou?

Na to neexistuje jednoznačná odpověď, protože nejběžnější mince se nejsnáze prodávají. Na druhou stranu mince s vysokou sběratelskou hodnotou vyžadují nalezení vhodného a často soukromého kupce.

Zastavárna není místo, kde byste měli investovat do zlata a stříbra. Často prodávají přetavené mince s nejistým množstvím kovu ve slitině. Pokud chce investor nakupovat od soukromého zprostředkovatele, nikoli od státní mincovny, je mnohem lepším řešením využít služeb společností zabývajících se investičním zlatem a investičním stříbrem.

Na co si dát pozor při investování do stříbra?

Při nákupu stříbra byste měli věnovat pozornost tomu, zda nově pořízený majetek pochází z důvěryhodného místa. Mějte to na paměti, protože mince a cihly mohou být padělané. Proto se nedoporučuje hledat příležitosti na internetových aukcích nebo v místních zastavárnách.

Stříbro je také kov s výraznými cenovými výkyvy, takže byste si ho měli koupit ve správnou chvíli, ale nezapomeňte, že rudy nejsou tak citlivé na změny jako měny. Cena stříbrné mince zůstane stejná, i když se hodnota samotného zlata v posledních dnech o pár procent snížila. Do stříbra byste proto měli investovat, když sestupný trend nějakou dobu pokračuje. Stříbro můžete také koupit za kurz aktuální v daný den. Spousta mincoven prodává kovy podle kilogramové sazby, což znamená, že při nákupu nejsou náklady na ražbu samotné mince zahrnuty nebo jsou nižší. To je však mezi investory nepopulární řešení.

Odborníci připouštějí, že stříbro není v posledním desetiletí dobrým investičním materiálem, ale to se může v příštích letech změnit. Rozhodující bude další průmyslová spotřeba a ekonomická stabilizace. Stříbro je aktivum, které nemá rádo velké krize, ale pokojně roste v dobách míru a prosperity. Abyste do nich mohli investovat, musíte být do příštích let optimističtí.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *