Výběr správných aktiv, tedy jak bezpečně investovat do měn.

Investoři, kteří chtějí vyzkoušet své schopnosti na měnovém trhu, se často ptají, které měny jsou ziskové a bezpečné a které mohou vést k finančním ztrátám? Vyplatí se hledat odpověď na otázku – jak bezpečně investovat do měn?

Co je bezpečná měna?

Bezpečná měna je taková, která patří do bezpečného přístavu. Aby se aktivum stalo „bezpečným přístavem“ pro investora, musí mít vysokou likviditu a nízké investiční riziko. Zatímco s likviditou většinou není problém, určení rizika často není na první pohled zřejmé.

Jak se tedy určuje investiční riziko ve vztahu k měnám?

Nízkorizikovou měnu vydává ekonomicky a politicky stabilní stát. Země se silnou ekonomikou, nízkým dluhem a bez nedávných problémů s inflací. Rizikový faktor snižují i státní rezervy a silná pozice exportu v ekonomice, zejména pokud jde o přírodní zdroje.

Jak poznat bezpečnou měnu?

Pro začátek je třeba odmítnout země, které jsou politicky nestabilní, silně zadlužené nebo mají příliš rychle rostoucí inflaci. Příkladem je historie zimbabwského dolaru (ZWD).

Zimbabwe je zemí, která nesplnila žádná kritéria pro vydávání bezpečné měny. Byl to politicky a ekonomicky nestabilní stát, vedený diktaturou. V jednu chvíli, kvůli kolapsu exportu, se měna propadla do jedné z největších hyperinflačních mír v historii, dosahující 79 bilionů procent ročně. V důsledku toho byl zimbabwský dolar dvakrát upraven, ale kvůli nedostatku skutečných vládních opatření inflace pokračovala. Tato situace vedla k tomu, že zimbabwská měna byla stažena a nahrazena americkým dolarem, který se stal jediným zákonným platidlem v zemi. Tato historie dokazuje, že měny exotických zemí mohou být velmi nebezpečným aktivem.

To není vše. Při hledání bezpečné měny se vyplatí analyzovat kombinaci silných a slabých stránek daných měn zemí se stabilní situací. Tyto analýzy lze nalézt mezi aktuálními zprávami makléřů a ekonomů, které jsou často dostupné online. Bezpečnými měnami mohou být měny z prvních sedmi nejoblíbenějších měnových párů, tedy ty, které vydávají vysoce rozvinuté země se stabilní institucionální situací, silným exportem a vnitřní ekonomikou. Volba stabilních měnových párů nemusí vždy vést k velkému zisku, je však bezpečnější než exotické měny.

Do čeho můžete investovat, tedy žebříček bezpečných měn

Devizový trh obvykle neprochází rychlými změnami, zejména v případě měn ekonomicky a politicky stabilních zemí. Není to však pravidlem, protože každý trh může projít nečekaným kolapsem. Vyplatí se proto vědět, které země mají relativně bezpečné měny.

měny skandinávských zemí, tedy norská, švédská a dánská koruna. Severoevropské země jsou považovány za stabilní, protože mají konkurenceschopnou ekonomiku a velký přebytek rezerv. Jsou také zeměmi v čele, pokud jde o důvěru veřejnosti a institucionální stabilitu.

Za zmínku stojí také asijské tygry. Jedním z nich je Japonsko, které je na špici mezinárodního ekonomického rozvoje, díky čemuž je jeho jen už léta považován za nejbezpečnější měnu. Asijští tygři mají tendenci dominovat produktivitě, což z nich činí jednoho z největších vývozců na mezinárodním trhu.

V ceně jsou zahrnuty i měny surovinových zemí jako Kanada, Austrálie nebo Saúdská Arábie, která v současnosti vyváží téměř čtvrtinu světových zásob ropy. Síla těchto zemí je založena na vysokém významu přírodních zdrojů pro ekonomiku.

Evropské měně se daří i přes krizi některých zemí a brexit. Důvodem je vysoká stabilita Evropské unie, která se promítá do likvidity v eurech. Americký dolar se na stupních vítězů naopak neuchytil kvůli velmi slabým federálním rezervám a nízké důvěře v nového prezidenta.

Nechybí ani česká koruna, která si stále drží nízkou pozici. Tato měna byla léta považována za slabé aktivum. Jeho situaci ještě zhoršily obavy zahraničních investorů vyvolané politikou naší země.

Do jakých měn se vyplatí investovat?

Záleží na předpovědích investora. Ne každá bezpečná měna může být zisková. Důvodem je, že bezpečnost obvykle znamená stabilitu, tedy žádnou náhlou změnu hodnoty.

Na otázku: do čeho se vyplatí investovat, může být mnoho odpovědí? Někteří vidí zvýšení vlivu Saúdské Arábie v očekávaném zvýšení cen ropy, jiní vidí velkolepé posílení čínské ekonomiky. Tyto typy změn budou jistě důležité, když se význam měny snižuje nebo zvyšuje.

Konečně rozhodnutí investovat do měn závisí na spekulacích o budoucím osudu emitujících zemí. Pokud si někdo cení stability v době krize, vsadí na švédskou nebo norskou korunu. Pokud naopak vidí zisk v posilující ekonomice a exportu, dobrou volbou bude jen nebo čínský jüan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *