Vítejte na burze: jak investovat do akcií. Základní informace.

V dnešní době nám svět nabízí mnoho alternativních příležitostí k růstu bohatství. Stále častěji se lidé rozhodují pro nákup akcií, investování do fondů nebo uložení majetku v jiných formách, které jim umožňují zvyšovat zisky. Pokud chcete začít investovat, musíte se naučit základní pravidla investování.

Základní otázka: co jsou akcie?

Akcie jsou cenné papíry akciové společnosti, tj. podíly na kapitálu společnosti kotované na burze cenných papírů. V závislosti na jejich povaze jsou akcie klasifikovány jako privilegované, tj. akcie nesoucí dividendy, které svým držitelům umožňují rozhodovat o společnosti během valné hromady akcionářů, a kmenové akcie, s nimiž nejsou spojena žádná další práva nebo výsady.

Dále: jak nakupovat akcie?

Pokud se chcete naučit investovat do akcií, je dobré vědět, jak je nakupovat. Nákup akcií na burze je opravdu snadný. Provádí se online, s investičním účtem označovaným jako makléřský účet. Po otevření účtu investor převede určitou částku peněz a vytvoří objednávku na akcie dané společnosti. V nákupní objednávce investor specifikuje počet akcií, které chce koupit, a cenu, kterou jsou připraveni zaplatit.


Co je přímý nákup akcií?

Přímý nákup akcií je ve skutečnosti nákup akcií prostřednictvím makléřského účtu. Můžete to udělat velmi snadno, otevřením online účtu. Tato metoda vám umožňuje rychle reagovat na změny cen akcií a sazeb. Pokud vlastníte vlastní makléřský účet, je investor schopen provádět několik transakcí denně na základě kolísání cen a sazeb. Tato metoda však vyžaduje velké množství pozornosti, obětavosti, času a sebekázně. Investoři se mohou spolehnout jen sami na sebe.

A co je nepřímý nákup akcií?

Další metodou je nepřímý nákup akcií, tedy investice do akcií prostřednictvím fondů. Při volbě této metody investor nemusí každý den sledovat změny na trhu, protože investice jsou analyzovány týmy profesionálů, kteří spravují aktiva a pravidelně sledují dění na trhu. Jde o možnost pro lidi, kteří plánují investovat peníze, které dosud měli, na bankovních vkladech, ale nemají čas se podrobně seznámit s pravidly finančního trhu. Vybírají si ji i investoři s omezeným majetkem. Investor však musí mít na paměti, že nákup akcií nepřímo zahrnuje riziko ztrát a také poplatky a provize navíc za správu fondů.

Hlavní informace o tom, jak investovat do akcií. Informace pro amatéry.

Způsob investování závisí na temperamentu, dovednostech a schopnostech burzovního investora. Investoři se mohou rozhodnout pro krátkodobé investice, což znamená příležitostné nákupy akcií a jejich pravidelný prodej. Před nákupem jsou akcie obvykle analyzovány na základě komunikace se společností, která je vydala, a ekonomické situace. Můžeme také investovat dlouhodobě a vybrat si levné akcie společností, které pravděpodobně porostou během několika příštích let. Je také možné nakupovat a prodávat akcie v rámci jedné burzovní seance.

Při investování se od začátku vyplatí dodržovat určitá pravidla, abyste se vyvarovali chyb:

  • Vyberte si akcie společností s dobrou likviditou, abyste je mohli kdykoli prodat a koupit ;
  • Nastavení stop-loss příkazů – to znamená, do jaké míry můžete akceptovat ztráty při nákupu akcií;
  • Zdržte se investic, když ceny akcií dosáhnou rekordních vrcholů, které jsou často následovány poklesem jejich hodnoty;
  • Zohledněte trvalé pozitivní nebo negativní trendy při investování na akciovém trhu;
  • Kupujte akcie v obdobích, která následují po rychlém poklesu jejich cen.

Chladná kalkulace, ovládání emocí, důvěra pouze ve fakta a čísla by měly být určujícími rysy investorova chování. Při rozhodování o přímém nákupu akcií je důležité, abyste si přečetli čtvrtletní zprávy příslušných společností, které nabízejí analýzu zisků z prodeje i marží a zisků. Důležitá je také analýza makroekonomických dat, protože umožňuje předpovídat další výkonnost společností a chování ostatních investorů.

Když se rozhodnete pro přímý nákup akcií, musíte nejprve analyzovat své osobní preference. Dále je třeba prozkoumat typ aktiv, do kterých fond investuje, úroveň zisků, kterých dosahuje, náklady na službu, přítomnost dodatečných poplatků a skutečné šance na úspěšnou investici úspor. Zkušení obchodníci a lidé, kteří investiční portál provozují, znají pravidla investování. Ne každý však má takové znalosti, takže pokud chcete začít investovat na burze, musíte znát některá základní pravidla jejího fungování.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *